zaterdag 10 maart 2007

‘Ze denken dat wij Coronianen dom zijn’


TOTNESS - De verkiezingsslag om de twee zetels van Coronie is in volle gang. Volgens de laatste dWT/IDOS-peiling verkeren de NDP, VVV en het NF in een nek-aan-nek-race.


Tekst Iwan Brave/dWT foto, de Ware Tijd 2 mei 2005

Coronie ligt er extra kleurrijk bij. Een bonte aaneenschakeling van kleuren van meedingende partijen, vanaf Ingikondre tot voorbij Totness. Toch overheerst het paars van de NDP. Huizen fungeren als verkiezings- of infocentrum. Een meevaller voor de betreffende bewoners, zo’n frisse laag. Ook omrasteringen en muren zijn in de partijtint. Zelfs de VHP heeft – weliswaar bescheiden – er een stulpje als partijcentrum. Pas voorbij Totness zie je, mits je goed oplet, het geelrood van Palu: een danig vervallen huisje. Bij Fiks Place is, over zo’n honderd meter, groen dat alles slaat. Banners langs de weg. Het Nieuw Front houdt een massameeting met een trekkersrol voor de NPS.

De verkiezingsslag om de twee zetels van Coronie is in volle gang. Volgens de laatste dWT/IDOS-peiling verkeren de NDP, VVV en het NF in een nek-aan-nek-race. Maar ceremoniemeester Otmar Rodgers ziet het anders. "Wi o sori a opiniepeiling fa a san werkelijk e go", pept hij de boel extra op. De zaal is vol. "We zijn naar Coronie gemarcheerd om te laten zien dat Coronie nog voor het Nieuw Front is", klinkt het dan ook dubbelzinnig uit Rodgers’ mond. "We brengen de boodschap van bevrijding, overwinning en vooruitgang." Ondanks de reeks sprekers, die aan bod komt, is die ‘boodschap’ weinig inhoudelijk. Het is vooral allemaal peptalk en wishful thinking. "A bigi boto doro!", zegt Coretta Fraser, die tweede staat op de DNA-lijst voor Coronie, over de komst van het Front. Wie niet aan boord gaat en in zijn ‘roeibootje’ blijft, zal de hoge golven over zich heen krijgen. "Een enkeling is een drenkeling", waarschuwt Fraser.

Tussen de sprekers door houdt de Grun Dyari band de mood erin. "Heel goed gedaan, daarom stemmen we weer op Nieuw Front", luidt het strijdlied. Wie niet beter weet, kan zich niet voorstellen dat de mensen ondanks decennia van armoede en verwaarlozing voluit mee hossen. Maar het zijn vooral aangevoerde stedelingen die uitbundig zijn. NPS-voorzitter Ronald Venetiaan laat via de ceremoniemeester weten dat hij "een tien geeft voor vlaggenvertoon". Maar ook dat is volksverlakkerij, want ook vrijwel alle vlaggen zijn aangevoerd vanuit Paramaribo en aan het eind van de ‘massameeting’ zullen alle reuzevlaggen door één man weer worden ingezameld.

VHP-voorzitter Ram Sardjoe beweert dat hij in geen twintig jaar meer heeft gedanst. "Maar bij het zien van al die jonge mensen, raak ik zelf weer verjongd." Tegen al die politieke opponenten met ‘veel geld’ zegt hij dat ze kokosnoten, honing en sapotille in Coronie kunnen kopen. "Maar het geweten en de stem van Coronie zijn niet te koop." SPA-voorzitter Siegfried Gilds die evenmin een goede reden kan geven waarom Coronianen voor het Front moeten gaan, zegt: "Als het effetjes kan, laten we ook die twee zetels van Coronie nemen. We willen niet naar de VVV, want we hebben haast om het land verder voort te trekken." Ook Venetiaan – ‘El Vene’ – brengt op zijn beurt weinig klaarheid. Hij beweert dat zijn vorige regering voor 1996 ‘reserveringen’ had vrijgemaakt voor Coronie. "Toen kwam er een regering, waarvan we dachten: die heeft hart voor Coronie. Er is een beetje hier en daar gelapt. Waar de rest van het geld is gebleven, weten we niet. Ik zeg niet dat ze het hebben gegeten." Als verse vleesworst houdt hij het gehoor nu voor dat er ‘weer geld is gereserveerd’ voor Coronie voor een volgende periode, daarbij waarschuwende: "Coronianen, laat geen herhaling van 1996 u weer overkomen."

En weg is de Front -karavaan, denkende Coronie in de knapzak te hebben. "We willen geen beloften", zegt een Coroniaan in oranje VHP-tenue na afloop bij de berm. "Ze denken dat wij Coronianen dom zijn." Hij vertelt dat hij lid van de VHP is geworden voor een ‘baan bij de overheid’. "De enige man die wat voor Coronie heeft gedaan, is Paal; hij heeft heel wat dingen uit eigen zak betaald." Waarom gaat hij dan niet voor Palu? "Als je niet tot de meerderheid behoort, dan doe je niets in je eentje. Paal is een drenkeling." Een andere man in een NPS-shirt zegt: "Morgen trek ik een DNP-shirt aan", doelend op het verjaardagsfeestje van Jules Wijdenbosch. "En op 25 mei trek ik een ABOP-shirt aan, want niemand hoeft te weten op wie ik stem.".-.